Matematik.,jika dibandingkan dengan muzik, ia adalah mustahil untuk menerokai sifat matematik, dan hubungannya dengan sains. Matematik dalam erti kata lain adalah satu sistem pemikiran yang tersusun dan terancang, sama seperti muzik. perkembangan persamaan matematik pada asasnya tak ada beza daripada pembangunan komposisi muzik. Dalam fizik Malah hari ini, dalam pencarian mereka untuk "teori penyatuan" yang hebat untuk menerangkan kekeliruan di antara teori-teori realitivity  am dan mekanik kuantum telah mula ke pusat pada apa yang dipanggil "Teori String". Satu idea bahawa semua benda terdiri daripada rentetan kecil yang bergetar, seperti tali biola, dan menghasilkan dunia fizikal yang kita seolah-olah untuk melihat.
Tetapi, biarlah tidak terlalu jauh lebih awal cerita. Sebaliknya, marilah kita kembali kepada ke-13 Abad ke Itali dan seorang ahli matematik bernama Leonardo Pisa, lebih dikenali hari ini sebagai "Fibonacci".
Bapa Fibonacci adalah seorang pegawai kastam di Afrika Utara dan Fibonacci dibesarkan dengan pendidikan matematik maju di bawah Moors dan kemudiannya mengembara bertemu dengan pedagang banyak dan pembelajaran pelbagai sistem bekerja dengan nombor. Dia segera sedar banyak kelebihan sistem "Hindu-Arab" ke atas semua yang lain dan beliau menjadi salah satu orang pertama yang memperkenalkan sistem nombor Hindu-Arab ke Eropah. Sistem sekarang kita gunakan hari ini, berdasarkan sepuluh digit dengan titik perpuluhan dan konsep untuk kegunaan sifar "0", yang telah hilang dari sistem Pythagoras ', seperti yang telah dibincangkan sebelum ini.
Bukunya "Liber Abbaci"; (
Book of the Abacus atau Book of Calculating), memujuk banyak ahli matematik Eropah pada zamannya untuk menggunakan sistem ini "baru". Buku ini, sebenarnya, yang ditubuhkan semua kaedah-kaedah yang kita semua kini belajar di sekolah rendah untuk menambah, menolak, mendarab dan membahagikan nombor. Tetapi, pencapaian terbesar di Fibonacci adalah dalam ilmu apa yang kini kita panggil "Fibonacci Nombor".
Dalam matematik, nombor Fibonacci membentuk urutan yang ditakrifkan oleh berikutan hubungan jadi semula. Iaitu, selepas dua nilai permulaan, setiap nombor adalah jumlah dua nombor sebelumnya. Nombor pertama daripada urutan itu adalah 0, nombor kedua adalah 1, dan setiap nombor selepas adalah sama untuk kedua-dua nombor sebelum ia ditambah bersama-sama.
(Nombor Fibonacci: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, dan sebagainya)
Apa yang begitu ketara mengenai Nombor Fibonacci ialah bagaimana menakjubkan bahawa corak nombor Fibonacci berlaku begitu kerap bersifat bunga, cengkerang, tumbuh-tumbuhan dan daun dan walaupun dalam pokok genetik daripada MADU. Fenomena ini matematik muncul sebagai salah satu daripada ibu "undang-undang alam."

 
Idea mentakrifkan sifat dari segi matematik yang lebih jauh walaupun, ke semasa Plato dan konsep sistem grid planet. Teori  Plato bahawa struktur asas bumi ini berkembang dari yang mudah kepada bentuk geometri yang kompleks dan bentuk, hari ini dikenali sebagai pepejal platonik yang berkaitan dengan bumi "Vedas" atau "tenaga hayat". Kerja masih akan diteruskan hari ini dengan jumlah sedikit tetapi bilangan berkembang pemikir matematik yang cuba, melalui aplikasi prinsip-prinsip geometri fraktal, untuk memahami-matematik "undang-undang alam".
Cuma, fraktal adalah bentuk itu, apabila anda melihat sebahagian kecil, mempunyai penampilan yang serupa dengan bentuk penuh, (harta yang dipanggil-persamaan diri), dan manakala Fractals konstruk matematik, berdasarkan satu persamaan, mereka yang ditemui di alam dalam segala-galanya dari emping salji saluran darah. Malah sesuatu yang besar sebagai kawasan pesisiran pantai boleh dilihat sebagai fraktal bersifat sebagai lewat matematik fraktal perintis Benoît Mandelbrot menunjukkan dalam kertas kerjanya Berapa Lama Pantai Britain? Statistik sendiri Keserupaan dan Dimensi pecahan.

Comments

Popular posts from this blog

tong sampah mesra alam..

cendawan tumbuh selepas hujan