Posts

Image
MENJELAJAH GUA MUSANG.  Mercu Tanda bagi daerah  Gua Musang
Tahun lepas. Pada 18, 19 dan 20 November 2016,  saya berkesempatan turut serta bersama exco Majlis Belia Jajahan Gua Musangtelah mengadakan program anak angkat yang melibatkan pelajar Jerman dari Universiti Kebangsaan Malaysia UKM di Homestay Kg Batu Papan, Gua Musang. Seramai 22 orang pelajar pertukaran dari Jerman dan seramai 10 orang pelajar persediaan ke Jerman yang bertidak sebagai Translator mengikuti Program ini. Program anjuran bersama Majlis Belia Kelantan, UKM, KESEDAR, RISDA,JPAM, JAKOA,Jabatan Penerangan, Tourism Malaysia, dan Jabatan Belia Dan Sukannegeri Kelantanini telah berlangsung selama 3 hari 2 malam itu telah menempatkan Pelajar Jerman di 15 buah keluarga angkat. 




Banyak aktiviti Menarik dan moment yang best. saya Akan Ceritakan lain kali. Hari ini, saya cuma nak kongsikan Pengalaman Pertama kali saya mendaki Bukit Gua Musangbersama sahabat- sahabat yang baru saya kenal.

Hari Kedua program pukul 7 Pagi dah b…

tong sampah mesra alam..

Image
assalamualaikum ...  mlm ni google sikit pasal idea untuk kelas ent.. ada la terbaca pasal produk inovasi..tp nak cerita kat sini  panjang sangat.. memandangkan mood hari ni tak berapa ok.. so saya copy paste je la. untuk dikongsi bersama.......saya ambil dari blog ZAWS Agrotech..so... baca selamat membaca,..

TONG SAMPAH MESRA ALAM - BioCom

Tong Sampah BioCom ini diperkenalkan oleh Negara Belanda bagi mengatasi pembuangan bahan organik iaitu kira-kira 60 ke 80% dari bahan sisa pejal yang lain. Ia berupaya untuk mengitar semula bahan organik secara semulajadi dan menukarkannya kepada baja organik. Tong sampah dengan kapasiti 240 liter ini berupaya untuk memproses sisa bahan organik dalam tempoh 2 hingga 4 bulan, bergantung kepada bahan yang dibuang.

Antara bahan yang boleh dimasukkan kedalam tong sampah ini adalah sisa makanan, kertas tisu, rumput, ranting yang dipotong kecil dan sebagainya. Manakala bahan yang tidak sepatutnya dibuang adalah bahan yang diperbuat dari besi, …
Matematik.,jika dibandingkan dengan muzik, ia adalah mustahil untuk menerokai sifat matematik, dan hubungannya dengan sains. Matematik dalam erti kata lain adalah satu sistem pemikiran yang tersusun dan terancang, sama seperti muzik. perkembangan persamaan matematik pada asasnya tak ada beza daripada pembangunan komposisi muzik. Dalam fizik Malah hari ini, dalam pencarian mereka untuk "teori penyatuan" yang hebat untuk menerangkan kekeliruan di antara teori-teori realitivity  am dan mekanik kuantum telah mula ke pusat pada apa yang dipanggil "Teori String". Satu idea bahawa semua benda terdiri daripada rentetan kecil yang bergetar, seperti tali biola, dan menghasilkan dunia fizikal yang kita seolah-olah untuk melihat.
Tetapi, biarlah tidak terlalu jauh lebih awal cerita. Sebaliknya, marilah kita kembali kepada ke-13 Abad ke Itali dan seorang ahli matematik bernama Leonardo Pisa, lebih dikenali hari ini sebagai "Fibonacci".
Bapa Fibonacci adala…

all about math

assalamualaikum... I love to share with you about what i am involve in recently...


"Mathematics is the study of quantity, structure, space and change. Mathematicians seek out patterns and formulate new conjectures. Conjectures are either proven by a formal mathematical proof or falsified by some counter-example."

Wikipedia on the definition of mathematics

  and 


"Mathematics: is it the fabric of MEST? 
This is my voyage 
My continuous mission 
To uncover hidden structures 
To create new theorems and proofs 
To boldly go where no man has gone before

- Raumpatrouille "

also

my lecturer said," us as a mathematician, we hidden behind the famous engineerus as a mathematician, we hidden behind the famous engineer. come up with a brilliant idea and a greatest formula to  to help them got the name".- mdm fuziyah 
but what we got? it is a satisfaction that cannot shown by a top result in exam...- prof green..:-)

salam aidiladha

salam aidiladha...

cendawan tumbuh selepas hujan

Image
Dengan nama Allah Tuhan pencipta alam..sesungguhnya kecantikan ini
adalah
kecantikanmu..subahanallah...
.
Assalamualaikum.. rasanya sudah lama sy tak bergongsi apa yang saya lihat di sini.. ini ada sedikit bingkisan saya nak kongsi bersama...  gambar ni diambil pada julai  lalu..sekadar mengisi masa terluang semasa cuti sem lepas..kawasan ni penuh dengan bermacam-macam jenis cendawan..bayangkan masuk kawasan ni rasa macam masuk ke dunia lain..macam-macam jenis.. saya pun tak pasti nama-namanya.. boleh makan ke tak kan? dunia cendawan...buat saya rasa sangat  teruja.. lalu nak ubat keterujaan saya ini, saya terus google..so saya pun taip cendawan...x banyak yang saya dapat yang ada cuma iklan tentang perusahaan cendawan je..kalau yang pengetahuan x de pun..."adakah masyarat kita  tak suka pada pengetahuan"..hmm..jadi bagi memenuhi keterujaan saya untuk mengetahui lebih lanjut pasal cendawan. saya pun google "mushroom" . wah!!! rupa-rupanya cendawan ni ada 14000 specie…
Image