Wednesday, March 21, 2012

tong sampah mesra alam..

assalamualaikum ...  mlm ni google sikit pasal idea untuk kelas ent.. ada la terbaca pasal produk inovasi..tp nak cerita kat sini  panjang sangat.. memandangkan mood hari ni tak berapa ok.. so saya copy paste je la. untuk dikongsi bersama.......saya ambil dari blog ZAWS Agrotech..so... baca selamat membaca,..

TONG SAMPAH MESRA ALAM - BioCom



Tong Sampah BioCom ini diperkenalkan oleh Negara Belanda bagi mengatasi pembuangan bahan organik iaitu kira-kira 60 ke 80% dari bahan sisa pejal yang lain. Ia berupaya untuk mengitar semula bahan organik secara semulajadi dan menukarkannya kepada baja organik. Tong sampah dengan kapasiti 240 liter ini berupaya untuk memproses sisa bahan organik dalam tempoh 2 hingga 4 bulan, bergantung kepada bahan yang dibuang.

Antara bahan yang boleh dimasukkan kedalam tong sampah ini adalah sisa makanan, kertas tisu, rumput, ranting yang dipotong kecil dan sebagainya. Manakala bahan yang tidak sepatutnya dibuang adalah bahan yang diperbuat dari besi, plastik, kaca, tulang, batu, pasir,daging dan sisa lemak yang terlalu banyak kerana dikhuatiri akan menghasilkan bau yang kurang enak.

Tong sampah ini turut disertakan cacing yang dipilih bagi mempercepatkan proses kitar semula serta membantu pengudaraan yang lebih baik di dalam tong sampah ini. Tong sampah ini mempunyai sistem pengudaraan yang baik dan menyebabkan proses semulajadi ini menghasilkan baja organik yang berkualiti tinggi dan tidak menghasilkan bau yang kurang menyenangkan.

Tong sampah ini telah dibeli oleh JPS Pahang sebanyak 75 unit dan akan diagihkan kepada setiap Daerah, MPK,TDA, Majlis Daerah Pekan dan Majlis Daerah Rompin.

JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN
NEGERI PAHANG DARUL MAKMUR
TINGKAT 8, KOMPLEKS TUN RAZAK,
BANDAR INDERA MAHKOTA
25626 KUANTAN PAHANG DARUL MAKMUR


p/s:best kan kalau produk ni di pasarkan ke seluruh dunia.. masalah pencemaran sampah tak akan berlaku...

Friday, March 16, 2012

Matematik.,jika dibandingkan dengan muzik, ia adalah mustahil untuk menerokai sifat matematik, dan hubungannya dengan sains. Matematik dalam erti kata lain adalah satu sistem pemikiran yang tersusun dan terancang, sama seperti muzik. perkembangan persamaan matematik pada asasnya tak ada beza daripada pembangunan komposisi muzik. Dalam fizik Malah hari ini, dalam pencarian mereka untuk "teori penyatuan" yang hebat untuk menerangkan kekeliruan di antara teori-teori realitivity  am dan mekanik kuantum telah mula ke pusat pada apa yang dipanggil "Teori String". Satu idea bahawa semua benda terdiri daripada rentetan kecil yang bergetar, seperti tali biola, dan menghasilkan dunia fizikal yang kita seolah-olah untuk melihat.
Tetapi, biarlah tidak terlalu jauh lebih awal cerita. Sebaliknya, marilah kita kembali kepada ke-13 Abad ke Itali dan seorang ahli matematik bernama Leonardo Pisa, lebih dikenali hari ini sebagai "Fibonacci".
Bapa Fibonacci adalah seorang pegawai kastam di Afrika Utara dan Fibonacci dibesarkan dengan pendidikan matematik maju di bawah Moors dan kemudiannya mengembara bertemu dengan pedagang banyak dan pembelajaran pelbagai sistem bekerja dengan nombor. Dia segera sedar banyak kelebihan sistem "Hindu-Arab" ke atas semua yang lain dan beliau menjadi salah satu orang pertama yang memperkenalkan sistem nombor Hindu-Arab ke Eropah. Sistem sekarang kita gunakan hari ini, berdasarkan sepuluh digit dengan titik perpuluhan dan konsep untuk kegunaan sifar "0", yang telah hilang dari sistem Pythagoras ', seperti yang telah dibincangkan sebelum ini.
Bukunya "Liber Abbaci"; (
Book of the Abacus atau Book of Calculating), memujuk banyak ahli matematik Eropah pada zamannya untuk menggunakan sistem ini "baru". Buku ini, sebenarnya, yang ditubuhkan semua kaedah-kaedah yang kita semua kini belajar di sekolah rendah untuk menambah, menolak, mendarab dan membahagikan nombor. Tetapi, pencapaian terbesar di Fibonacci adalah dalam ilmu apa yang kini kita panggil "Fibonacci Nombor".
Dalam matematik, nombor Fibonacci membentuk urutan yang ditakrifkan oleh berikutan hubungan jadi semula. Iaitu, selepas dua nilai permulaan, setiap nombor adalah jumlah dua nombor sebelumnya. Nombor pertama daripada urutan itu adalah 0, nombor kedua adalah 1, dan setiap nombor selepas adalah sama untuk kedua-dua nombor sebelum ia ditambah bersama-sama.
(Nombor Fibonacci: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, dan sebagainya)
Apa yang begitu ketara mengenai Nombor Fibonacci ialah bagaimana menakjubkan bahawa corak nombor Fibonacci berlaku begitu kerap bersifat bunga, cengkerang, tumbuh-tumbuhan dan daun dan walaupun dalam pokok genetik daripada MADU. Fenomena ini matematik muncul sebagai salah satu daripada ibu "undang-undang alam."

 
Idea mentakrifkan sifat dari segi matematik yang lebih jauh walaupun, ke semasa Plato dan konsep sistem grid planet. Teori  Plato bahawa struktur asas bumi ini berkembang dari yang mudah kepada bentuk geometri yang kompleks dan bentuk, hari ini dikenali sebagai pepejal platonik yang berkaitan dengan bumi "Vedas" atau "tenaga hayat". Kerja masih akan diteruskan hari ini dengan jumlah sedikit tetapi bilangan berkembang pemikir matematik yang cuba, melalui aplikasi prinsip-prinsip geometri fraktal, untuk memahami-matematik "undang-undang alam".
Cuma, fraktal adalah bentuk itu, apabila anda melihat sebahagian kecil, mempunyai penampilan yang serupa dengan bentuk penuh, (harta yang dipanggil-persamaan diri), dan manakala Fractals konstruk matematik, berdasarkan satu persamaan, mereka yang ditemui di alam dalam segala-galanya dari emping salji saluran darah. Malah sesuatu yang besar sebagai kawasan pesisiran pantai boleh dilihat sebagai fraktal bersifat sebagai lewat matematik fraktal perintis Benoît Mandelbrot menunjukkan dalam kertas kerjanya Berapa Lama Pantai Britain? Statistik sendiri Keserupaan dan Dimensi pecahan.

Saturday, December 24, 2011

all about math

assalamualaikum... I love to share with you about what i am involve in recently...


"Mathematics is the study of quantity, structure, space and change. Mathematicians seek out patterns and formulate new conjectures. Conjectures are either proven by a formal mathematical proof or falsified by some counter-example."

Wikipedia on the definition of mathematics

  and 


"Mathematics: is it the fabric of MEST? 
This is my voyage 
My continuous mission 
To uncover hidden structures 
To create new theorems and proofs 
To boldly go where no man has gone before

Raumpatrouille "

also

my lecturer said," us as a mathematician, we hidden behind the famous engineerus as a mathematician, we hidden behind the famous engineer. come up with a brilliant idea and a greatest formula to  to help them got the name".- mdm fuziyah 

but what we got?
it is a satisfaction that cannot shown by a top result in exam...- prof green..:-)

Friday, October 7, 2011

cendawan tumbuh selepas hujan




Dengan nama Allah Tuhan pencipta alam..sesungguhnya kecantikan ini
adalah
kecantikanmu..subahanallah...
.
cendawan gah selepas hujan  namun layu  jika hujan berterusan dan kusam masa panas terik... adakah kita pun begitu???
Assalamualaikum.. rasanya sudah lama sy tak bergongsi apa yang saya lihat di sini..
ini ada sedikit bingkisan saya nak kongsi bersama... 
gambar ni diambil pada julai  lalu..sekadar mengisi masa terluang semasa cuti sem lepas..kawasan ni penuh dengan bermacam-macam jenis cendawan..bayangkan masuk kawasan ni rasa macam masuk ke dunia lain..macam-macam jenis.. saya pun tak pasti nama-namanya.. boleh makan ke tak kan? dunia cendawan...buat saya rasa sangat  teruja.. lalu nak ubat keterujaan saya ini, saya terus google..so saya pun taip cendawan...x banyak yang saya dapat yang ada cuma iklan tentang perusahaan cendawan je..kalau yang pengetahuan x de pun..."adakah masyarat kita  tak suka pada pengetahuan"..hmm..jadi bagi memenuhi keterujaan saya untuk mengetahui lebih lanjut pasal cendawan. saya pun google "mushroom" . wah!!! rupa-rupanya cendawan ni ada 14000 species..fuh!!!!3000 jenis yang boleh dimakan,dan 700 digunakan untuk 

cendawan ni nampak je menumpang kat kayu reput tapi khasiatnya 
perubatan ..banyak kan???
sekarang ni cendawan adalah yang paling diminati sebagai hidangan.kalau kat itali, cendawan adalah yang paling dicari...patutlah ramai orang mula usahakan tanam cendawan...
Tapi bagi cendawan liar atau dalam kata lain  yang tumbuh melata.. tak ramai yang ingin mengkaji tentangnya..ramai makcik- makcik dan pakcik-pakcik yang pesan  masuk hutan, kalau jumpa cendawan jangan makan sebarangan beracun!!saya pun x pasti cendawan yang saya snap gambar  ni boleh dimakan ke tak..selepas saya baca article dari http://www.femtalks.com baru saya tahu cendawan yang beracun sikit je kuantiti dia.cuma kurang dari 1% je.
cendwan yang boleh di  makan cuma 2 spesis je iaitu Tuberaceae, dan Terfeziaceae. Mereka kulat bawah tanah, yang tumbuh di bawah tanah, dan simbiosis mycorrhizal dengan tumbuh-tumbuhan tertentu..
andai kita adalah kerdil, sudah pasti kita akan lebih menghargai ciptaan tuhan ...melihat keindahan alam yang lebih mikro sifatnya..selama ini kita lebih  mengagumi benda yang besar-besar sje.kan??/?
kita lebih senang mendongak ke atas  melihat benda yang lebih besar dari kita dan mengaguminya dengan mengatakan" wah uniknya!!" sedangkan kaki memijak yang indah dan bernilai..hanya kerana  ianya kecil..
ironinya.. sikap manusia pada hari ini. terhadap kuasa , benda dan pengaruh....sama tak???/

perumpamaan bagai cendawan tumbuh selepas hujan....apa pendapat
 kaliaan???hehehe

Monday, April 18, 2011

ha.. maaf ye mesti sebelum ni korang tertanya gambar-gambar ni saya ambik kat mana? tag dari web ke?
gambar ape eh? 
sebenarnya ni adalah hasil gambar -gambar yang saya ambik sebelum- sebelum ni secara sengaja dan x sengaja.. pada awal tahun ni saya tergerak nak buka folder gambar2 lama kat laptop.. hmm sya ni ska ambk gambar ke? baru saya perasan  lawa gak gambar2 ni.. so sya masukkan ke dalam blog ni,.. sama-sama kita nikmati keindahan ciptaan tuhan... isyaALLAH.... 

gambar-gambar ni saya ambik sekitar depan rumah je..belum mampu nak merantau jauh2..ada nampak macam guna dsl x? hahaha .. belum ada rezeki nak beli lagi...jom saya tunjuk gambar yg saya ambik

 
tenangnya melihat titisan  embun pagi di daun keladi..gambar ni mengejutkan saya. subahanaAllah.. setelah ditenung2..dalam biasan titisan embun ada biasan dari latar rumah kat belakang 2? nampak x? hehehe
setelah ditenung lagi baru saya sedar kedudukan biasan 2 terbalik dari kedudukan asal..cantik kan tapi gambar ni bukan saya ambik tp adik saya...masa cuti semester lepas..


ha.. kalau yang ni memang saya ambik.. cantikkan bunga ni saya pun x tahu apa namanya.. bunga ni asalnya  parents saya ambik anak pokok kat tepi lebuh raya on the way ke cameron highland..masa balik  dr konvo kakak kat penang beberapa tahun lalu.

cuba teka ni bunga apa?
kalau saya bagitahu mesti korang x percaya..
ni la bunga limau nipis yang abah saya tanam.hehhee lawa kan.. boleh bungkus bagi hadiah..hhehee

serangga ni selalu buat bising malam- malam. ni adik lelaki sya yang ambil.. dia jelous tengok saya kumpulkan gambar2 camni...

ni plak kat kolam mini depan rumah...asalnya kolam ni abah nak tanam sayur. skali gali air mata air x henti2.  nak pelihara ikan cetek sangat kat paras lutut je. nak gali dalam lagi kat bawah dah ada batu 2..pernah la abah letak ikan talipia. tp x bleh hidup lama burung ape tah selalu sambar ikan. so dari kolam ni terbiar kami bela ikan bunga air(kita orang je la yang panggil) , siput bendang dan gondang dan letak bunga kiambang . ala  lbih  kurang ikan molly la kecik2 je. comel .. kalau letak kaki dalam air semua ikan2 tu datang keliling kaki. tak payah bajet banyak semua free.. 

dengan nama Allah Yang maha pengasih dan penyayang.

ha ni satu lagi gambar, bila saya suruh kawan2 teka.. gambar ni ambik kat mana.. 
dekat tasik kah?
dekat kolam kah?
hehehe. ni adik pompuan saya fokus kat cermin tingkap rumah je...hehe

al- fatihah. kat masa tengok kat luar biasa je 

hehe ni masa boring kat kolej. kat depan meja study ada whiteboard  kecik. so ape lg conteng la..

bunga ati-ati di halaman rumah dgn ltar belakang merah dah rasa macam british garden plak.

ce teka! ce teka! ni pokok ape? alkisahnya pokok ni la yang membuktikan rumah saya x terjaga... maklum la x de orang kat rumah.semua sibuk... sya  dan adik balik jarang- jarang  blum tentu dapat "clear"kan halaman. x macam dulu-dulu.

ni mesti korang nak tahukan bunga ape? agak-agak korang ni bunga ape?
ni bunga ulam yang abah saya tanam tepi rumah..ulam kacang botol. atau nama lain saya x sure la. 

ni la rumah saya penuh dengan  flora dan fauna, ni yang sempat ambik.. kalau burung plak macam-macam. tapi sampai sekarang saya masih belum berkesempatan nak snap. maklum lah setakat kamera murah. x mampu nak menjangkau.pegi  dekat kan lari pulak

gambar ni saya ambik masa majlis pertunangan kakak saya, korang rasa ape ye hantaran ke?
ni gambar salotep yang kitaorang guna nak buat gubahan hantaran. entah macam mana gambar ni boleh
flash dan jadi cantik

ini adalah contengan kedua saya di semester 2 kat kolej.teringat lukisan yang cikgu ajar masa sek dulu.
 nampak macam permandangan  waktu malam kan? ada bulan. sebenarnya 2 pantulan dari flash kamera
saya teringat lecture philosophy saya prof madya Mohd Zaki pernah cerita bagaimana perbezaan falsafah yunani dan cina. alkisah adalah ahli falsafah yunani  bertanding meukis dengan ahli falsafah  cina pada 2 tembok yang bertentangan. di tengah-tengah diletakkan tabir
yang sebelah cina melukis permandangan yang sungguh cantik. tetapi sebelah yunani hanya menggosok- gosok pada dinding kosong. setelah sampai waktunya tabir dialihkan. ternyata lukisan dari sebelah ahli falsafah yunani lagi menyerlah kecantikan berbanding dari ahli falsafah cina. kerana kilauan itu memancarkan keindahan lukisan cina yang biasa-biasa saja...
maaf kalau x tepat.. itu yang saya ingat..saya cuma manusia biasa.

ini pula pantulan cahaya flash ke lantai .

ini pun depan rumah saya je. mesti korang bayangkan rumah saya kat tengah2 hutan belantara..
bayang la apa yang korang  rasa nak fikirkan.. hhehehe 




gambar bunga orkid ni saya ambil sendiri. x de nak edit- mengedit. ni dalam pasu sebenarnya. kedudukan dia dekat dengan kolam kiambang 

kalau gambar yang konkrit macam ni... ni kerja adik perempuan saya...


ni real embun tau bukan air hujan! seawal 7.30 pagi adik perempuan saya dah ambik gambar sambil  tunggu sarapan yang saya masak siap. 

satu lagi sentuhan adik saya

ini saya punya kerja... masa kerja nak pindahkan pasu2 bunga yang mereka alihkan semasa kenduri kakak kawen
embun segar du hujung rumput segar mata melihatnya..alhamdulillah..

inilah sedikit sebanyak gambaran  latar belakang saya..insyAllah ada masa akan saya tambah bahan-bahan lain lagi. maaf la kalau x best. biasalah budak baru  belajar. wassalam
jemput komen ye..hehehhe