ha.. maaf ye mesti sebelum ni korang tertanya gambar-gambar ni saya ambik kat mana? tag dari web ke?
gambar ape eh? 
sebenarnya ni adalah hasil gambar -gambar yang saya ambik sebelum- sebelum ni secara sengaja dan x sengaja.. pada awal tahun ni saya tergerak nak buka folder gambar2 lama kat laptop.. hmm sya ni ska ambk gambar ke? baru saya perasan  lawa gak gambar2 ni.. so sya masukkan ke dalam blog ni,.. sama-sama kita nikmati keindahan ciptaan tuhan... isyaALLAH.... 

gambar-gambar ni saya ambik sekitar depan rumah je..belum mampu nak merantau jauh2..ada nampak macam guna dsl x? hahaha .. belum ada rezeki nak beli lagi...jom saya tunjuk gambar yg saya ambik

 
tenangnya melihat titisan  embun pagi di daun keladi..gambar ni mengejutkan saya. subahanaAllah.. setelah ditenung2..dalam biasan titisan embun ada biasan dari latar rumah kat belakang 2? nampak x? hehehe
setelah ditenung lagi baru saya sedar kedudukan biasan 2 terbalik dari kedudukan asal..cantik kan tapi gambar ni bukan saya ambik tp adik saya...masa cuti semester lepas..


ha.. kalau yang ni memang saya ambik.. cantikkan bunga ni saya pun x tahu apa namanya.. bunga ni asalnya  parents saya ambik anak pokok kat tepi lebuh raya on the way ke cameron highland..masa balik  dr konvo kakak kat penang beberapa tahun lalu.

cuba teka ni bunga apa?
kalau saya bagitahu mesti korang x percaya..
ni la bunga limau nipis yang abah saya tanam.hehhee lawa kan.. boleh bungkus bagi hadiah..hhehee

serangga ni selalu buat bising malam- malam. ni adik lelaki sya yang ambil.. dia jelous tengok saya kumpulkan gambar2 camni...

ni plak kat kolam mini depan rumah...asalnya kolam ni abah nak tanam sayur. skali gali air mata air x henti2.  nak pelihara ikan cetek sangat kat paras lutut je. nak gali dalam lagi kat bawah dah ada batu 2..pernah la abah letak ikan talipia. tp x bleh hidup lama burung ape tah selalu sambar ikan. so dari kolam ni terbiar kami bela ikan bunga air(kita orang je la yang panggil) , siput bendang dan gondang dan letak bunga kiambang . ala  lbih  kurang ikan molly la kecik2 je. comel .. kalau letak kaki dalam air semua ikan2 tu datang keliling kaki. tak payah bajet banyak semua free.. 

dengan nama Allah Yang maha pengasih dan penyayang.

ha ni satu lagi gambar, bila saya suruh kawan2 teka.. gambar ni ambik kat mana.. 
dekat tasik kah?
dekat kolam kah?
hehehe. ni adik pompuan saya fokus kat cermin tingkap rumah je...hehe

al- fatihah. kat masa tengok kat luar biasa je 

hehe ni masa boring kat kolej. kat depan meja study ada whiteboard  kecik. so ape lg conteng la..

bunga ati-ati di halaman rumah dgn ltar belakang merah dah rasa macam british garden plak.

ce teka! ce teka! ni pokok ape? alkisahnya pokok ni la yang membuktikan rumah saya x terjaga... maklum la x de orang kat rumah.semua sibuk... sya  dan adik balik jarang- jarang  blum tentu dapat "clear"kan halaman. x macam dulu-dulu.

ni mesti korang nak tahukan bunga ape? agak-agak korang ni bunga ape?
ni bunga ulam yang abah saya tanam tepi rumah..ulam kacang botol. atau nama lain saya x sure la. 

ni la rumah saya penuh dengan  flora dan fauna, ni yang sempat ambik.. kalau burung plak macam-macam. tapi sampai sekarang saya masih belum berkesempatan nak snap. maklum lah setakat kamera murah. x mampu nak menjangkau.pegi  dekat kan lari pulak

gambar ni saya ambik masa majlis pertunangan kakak saya, korang rasa ape ye hantaran ke?
ni gambar salotep yang kitaorang guna nak buat gubahan hantaran. entah macam mana gambar ni boleh
flash dan jadi cantik

ini adalah contengan kedua saya di semester 2 kat kolej.teringat lukisan yang cikgu ajar masa sek dulu.
 nampak macam permandangan  waktu malam kan? ada bulan. sebenarnya 2 pantulan dari flash kamera
saya teringat lecture philosophy saya prof madya Mohd Zaki pernah cerita bagaimana perbezaan falsafah yunani dan cina. alkisah adalah ahli falsafah yunani  bertanding meukis dengan ahli falsafah  cina pada 2 tembok yang bertentangan. di tengah-tengah diletakkan tabir
yang sebelah cina melukis permandangan yang sungguh cantik. tetapi sebelah yunani hanya menggosok- gosok pada dinding kosong. setelah sampai waktunya tabir dialihkan. ternyata lukisan dari sebelah ahli falsafah yunani lagi menyerlah kecantikan berbanding dari ahli falsafah cina. kerana kilauan itu memancarkan keindahan lukisan cina yang biasa-biasa saja...
maaf kalau x tepat.. itu yang saya ingat..saya cuma manusia biasa.

ini pula pantulan cahaya flash ke lantai .

ini pun depan rumah saya je. mesti korang bayangkan rumah saya kat tengah2 hutan belantara..
bayang la apa yang korang  rasa nak fikirkan.. hhehehe 




gambar bunga orkid ni saya ambil sendiri. x de nak edit- mengedit. ni dalam pasu sebenarnya. kedudukan dia dekat dengan kolam kiambang 

kalau gambar yang konkrit macam ni... ni kerja adik perempuan saya...


ni real embun tau bukan air hujan! seawal 7.30 pagi adik perempuan saya dah ambik gambar sambil  tunggu sarapan yang saya masak siap. 

satu lagi sentuhan adik saya

ini saya punya kerja... masa kerja nak pindahkan pasu2 bunga yang mereka alihkan semasa kenduri kakak kawen
embun segar du hujung rumput segar mata melihatnya..alhamdulillah..

inilah sedikit sebanyak gambaran  latar belakang saya..insyAllah ada masa akan saya tambah bahan-bahan lain lagi. maaf la kalau x best. biasalah budak baru  belajar. wassalam
jemput komen ye..hehehhe

Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. woohooo...nice pict..sapo la amik tu..haha
    credit to: kamera kdini..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

tong sampah mesra alam..

cendawan tumbuh selepas hujan